Project X Haren

Wat was ‘Project X Haren’ voorspelbaar en sneu. Ik heb medelijden met Myrthe, het meisje dat de grote blunder beging, ik ben boos op de jongens en meisjes die zoveel schade aanrichten en toch heb ik ook zitten lachen om sommige creativiteit die het voortbrengt. Het is leuk als het bij Hitlerfilmpjes en andere memes blijft, maar het was dus vrij duidelijk wat er ging gebeuren. En we konden alleen maar toekijken.

Om te beginnen had het een naam. Project X Haren. Dat arme meisje had het die naam niet gegeven. Dat deed ‘het internet’. Project X is de titel van een film die gaat over een ander waargebeurd verhaal wat aardig lijkt op dat in Haren. In die film loopt het uit de hand. Het ligt dus voor de hand dat er mensen zijn die benieuwd zijn of ze een situatie kunnen scheppen die daarbij in de buurt komt.

Dan is er nog het feit dat je weet dat er veel mensen naar een plaats komen en er verder niets te doen hebben. Ze gaan daar staan en drinken. Een soort schoolpauze met alcohol, zonder bel. Dat er mensen zijn die elkaar dan gaan lopen uitdagen om rare dingen te doen is niet moeilijk te bedenken.

En het sneue is dat je daar vrij weinig tegen kunt doen. De politie kan pas ingrijpen als er daadwerlijkelijk iets gebeurt. Geluukig maar. En een paar dranghekken halen ook niet zo veel uit. Je kunt dus alleen wachten tot het uit de hand loopt en dan zo adequaat en goed mogelijk handelen.

Niet vreemd dus dat er gewonden vallen, maar wel jammer.

Ik weiger ook sociale media de schuld te geven hiervan. Natuurlijk verliep de verspreiding van de uitnodiging via het internet, maar zoals altijd met sociale media zijn het de mensen die de berichten met elkaar delen degene die zo’n situatie mogelijk maken. Het gaat altijd om de mensen. Jammer genoeg zijn sociale media een heel doeltreffend middel om zo’n ‘geintje’ helemaal uit de hand te laten lopen. Het had nog veel erger kunnen aflopen. Ik hoorde iemand op De Wereld Draait Door zeggen dat het een soort Arabische Lente zonder dictatuur was of iets dergelijks. Ik heb geen zin om uit te zoeken wat de precieze quote is, maar daar kwam het op neer. Of die jongen ook gelijk heeft, misschien een beetje. In ieder geval geven sociale media steeds vaker voorbeelden van gebeutenissen die tot voor kort nooit hadden kunnen plaats vinden en we weten met zijn allen nog niet precies wat we er met zijn allen mee aan moeten. Spannend.

Oh well, live and learn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s